Veteraner over vidda! Et endringsprosjekt!

Veteraner over vidda! Et endringsprosjekt!

Publisert av Steinar Vikholt den 30.08.22. Oppdatert 18.02.23.

I samarbeid med Veteraner over Isen gjennomfører vi er endringsprosjekt for 6 veteraner som ser etter nye utfordringer i livet, og som er klar for en livsstilsendring. Vi skal gjennom høsten 2022 gjennomføre veiledning og opptrening av 6 frivillige veteraner, som har som mål å krysse Hardangervidda på ski i mars 2023 - selvberget med pulk og telt.

Du kan følge oss!

Turen vår starter 24 februar fra Finse, og du kan følge oss gjennom GPS og satellittsporing. Posisjon vil bli oppdatert hvert 10 min så lenge vi er på farten, og enkelte meldinger vil også bli lagt ut der. (OBS: skulle sporingen forsvinne er det kun fordi vi sparer på strøm og ikke et tegn på at noe er galt.)

Du kan følge med oss her: https://share.garmin.com/veteranerovervidda 

Kontaktperson mens vi er på vidda er Knut Erik Jørgensen som kan kontaktes for spørsmål på :

Våre deltagere!

Vi har sett etter veteraner som kanskje ikke ville definere seg selv som polfarere eller ekspedisjonsfolk. Veteraner som har kommet til en plass i livet der du trenger en endring, og et nytt mål å jobbe systematisk mot. Noen ville kalle dette en livsstilsendring, andre vil tenke at man vil komme seg ut av et mønster man har grodd seg fast i.

Laget som skal bli med over Hardangervidda er:

Bente Hatlelid, 42 år, Fredrikstad

Født og oppvokst i Fredrikstad. Omtaler meg som Fredrikstadjente, men mine familierøtter er fra Toten/Vestlandet & Finnmark. Mulig røttene har en påvirkning til min elsk til friluftsliv og at jeg snakker «rett fra levra».

Jeg bor på Gressvik like utenfor Fredrikstad sammen med Lars Jørgen, som har vært kjæresten min siste 15 årene og barna våre på 9 ½ og 11 år. Ferietid for oss er ut på tur til Norges vakre natur, sommer som vinter drar vi av sted med telt, båt, sykkel, campingvogn til fjell, skog og sjø.

I beskrivelse av meg som person nevnes ofte sprudlende, smilende, energisk og engasjert av andre. Denne beskrivelsen av meg stemmer i trygge situasjoner og i perioder med overskudd. Samtidig kan jeg være også være stille, introvert og usikker i andre sammenhenger.

Jeg utdannet meg til ergoterapeut etter Befalsskolen i Hærens sanitet og utenlandstjeneste i Kosovo. Som ergoterapeut har jeg jobbet innenfor barns helse siste 12 årene, og har videreutdanning i barnepalliasjon. Yrkesvalget er beskrivende for meg som person, ved at jeg er opptatt av helhet, sanseapparatet, aktiviteter og deltagelse, som er essens i ergoterapi. Jeg velger ofte sykkelen fremfor bilen, både i jobb og ellers for å være i aktivitet og for å få sanseopplevelser på veien. Militær disiplin med hard fysisk trening derimot har jeg ikke prioritert siste årene, og merker at styrken jeg hadde tidligere nå må bygges opp igjen. Tydelighet fra Forsvaret er noe jeg har tatt med meg og jeg får ofte høre at jeg er direkte.

Kristin Rønningen, 49 år, Skien

Fra Langesund, bor i Skien. Utdannet sexolog, familieterapeut og barnevernspedagog. Jobber som regionleder i den ideelle barnevernsstiftelsen, Stiftelsen Fyrlykta. Ved siden av lederoppgavene arbeider jeg som sexolog og tilbyr terapi til ungdom, voksne og par. Jeg holder foredrag, veileder og rådgir barneverntjenester, skoler, fosterhjem og private. 

Jeg ble utdannet befal ved Luftforsvarets befalsskole i 1995. Tjenestegjorde som instruktør ved tropp og Adm-offiser i 1996-1997 og som adjutant i Bosnia, SFOR i 1997/1998. Etter internasjonal tjeneste ble jeg i 2004 overført til Heimevernets styrkestruktur og tjenestegjorde i områdestaben for HV-03 - med årlige treninger - frem til 2014. 

Fritiden brukes på staffen Leo, fjellet, trening og mine nærmeste. Jeg liker det meste av fysisk aktivitet, men aller best er det å gå i fjellet - både på beina, ski og med truger. Jeg ønsket å bli med veteraner over vidda av flere årsaker. Jeg setter stor pris på å bli kjent med nye mennesker, samholdet veteraner imellom, å mestre nye ting - både individuelt og sammen med andre - og ikke minst ønsket jeg å komme i gang med målrettet trening. Opplever at målrettet trening er viktig for å holde motivasjon og intensitet på treningen oppe. Videre ønske jeg at erfaringene og kunnskapen jeg får gjennom forberedelse til og gjennomføring av denne turen skal føre til flere turer på vidda, nye treningsmål, samt mer av slike aktiviteter i den lokale veteranforeningen.

 Stig Jensen, 59 år, Horten

Jeg er en mann med 2 fagbrev samt en bachelor i barnevern og videreutdanning i miljøterapi, og med allsidig arbeidserfaring, både fra industri, produksjon, lager, barnevern, og helse og miljø. På fritiden har jeg tidligere drevet med dykking, og i senere år rugby. Her var jeg både spiller, trener, dommer og manager for U18 landslaget.

Min motivasjon for å delta, er at jeg de siste årene har hatt en del utfordring og motbakke, både helsemessig, psykisk og arbeidsmessig. Jeg ble operert for svulst på hjernehinnen 20.11.2019, og fikk hjerteinfarkt 19.01.2021. Samtidig ble jeg arbeidsledig, før jeg fikk en jobb hvor det ble konflikt og jeg måtte gå januar 2022. Etter operasjonen og hjerteinfarktet begynte jeg å slite med depresjon og dårlig selvbilde og selvtillit. Dette ble forsterket av arbeidssituasjonen. Rent fysisk er jeg i god form, trener ofte, deltok på Navy Race og Hedersløpet nå i høst, men er nok ikke helt på topp psykisk ennå. Jeg søker derfor utfordringer hvor jeg igjen kan bygge opp mitt selvbilde og selvtillit på at jeg klarer, og at jeg har en verdi.

 Hadde min førstegangstjeneste i marinen på diverse båter (MTB og Kystvakt) 1982-1983. Tjenestegjorde så i UNIFIL Norbatt XIII kpB 1. tropp 1984.

Kjartan Helland, 63 år, Ålesund

Jeg er en voksen mann på 63 år, som gikk av med pensjon for to år siden. Etter at jeg utdannet meg til bilmekaniker begynte jeg å jobbe som sveiser. Så ble jeg innkalling til førstegangstjenesten i Garden. Rett etter førstegangstjenesten dro jeg til Libanon og var der i tre kontingenter (1,5 år) som geværmann og lagfører.

Etter dim i 1982 kom jeg inn på det som da hete Fengselsskolen og ble ferdig utdannet i desember 1984. Så etter 39 år i statens tjeneste, pensjonerte jeg meg - men det skjedde jo litt inni disse årene.

Jeg dro på ny til Libanon i 1987 og hadde to kontingenter der (1 år) som geværmann og lagfører. Etter dim traff jeg Wenche og vi giftet oss i ambassaden i Kairo i 1991. Vi fikk to sønner sammen, men den ene døde rett etter han ble 23 år. Han bare la seg en kveld og våknet aldri mere. En liten medfødt feil i en blodåre i hjernen gjorde at den sprakk.

Wenche og jeg er gift ennå, etter over 31 år. Vi har et herlig barnebarn på 3 år som vi får låne av og til. For tre år siden kjøpte vi hytte. Der tilbringer jeg mye tid med vedlikehold, fisking og å gå i fjellet. Jeg har veldig allsidige interesser i alt fra MC kjøring til møter i Frimurerlosjen, men trives aller best i skog og mark.

Dagfinn Lajord, 56 år, Senja

Bor i Rossfjordstraumen i Senja kommune ikke langt fra kommunesentret som er Finnsnes og er gift med Inger og har to voksne barn som heter Joakim og Sigrid. Jeg er utdannet vernepleier fra Høgskolen i Harstad 1990 - 1993 og jobber som miljøterapeut og teamleder i et privat omsorgsforetak. Jobber med psykisk utviklingshemmede. Har jobbet i samme stilling i tjue år. Før det jobbet jeg fem år i Larvik ved det kommunale avlastningssentret. I den perioden tok jeg også videreutdanning i målretta miljøarbeid ved universitetet i Oslo.

Jeg er glad i friluftsliv og liker å gå turer i skog og fjell. Jeg har vært aktiv jeger både på småvilt og elg, men har de siste årene ikke jaktet. Jeg har derimot tatt opp laks og ørret fisket. Jeg er grunneier i Rossfjordvassdraget som er lakseførende og er en ivrig fisker på sommeren.

Jeg er også eier av en eiendom som tidligere var et småbruk. Der er det en skogteig som jeg pleier etter beste evne, så vedproduksjon er også blitt en fritidsaktivitet. Ønsket å være med på dette prosjektet for å gjøre en livstilendring.

Lex Dylan, 35 år, Alta (Originally from Australia)

Somehow, I ended up living in Arctic Norway. It’s been a great journey arriving at this dream and sometimes dreams can be uncomfortable.

I joined the Australian Army at the age of 20. I devoted myself to a military career, passion for soldiering and to my lovely growing family. I Deployed to Afghanistan in 2010 and parts of that tour haunted me. Eventually the demons in my mind came into my daily life and I needed serious help to change my downward direction in health.

It took a lot of effort to start the process to get help for my body and my mind. I had the opportunity to ask deep questions of my life and have devoted myself to a new journey of growth and leadership out side of the military. I have found a calling as a wilderness guide and facilitator of nature connectedness. I am studying a Bachelors of Arctic Adventure Tourism at Norges arktiske universitet.

I am excited and a healthy nervous to cross the Hardangervidda with a team of fellow Veterans. It’s exactly what my heart desires and I’m grateful to be a member of the team.

Media:

Gjennom prosjektet har i fått mange hyggelige mediaoppslag, fra lokalaviser til NRK. Her er et par av disse:

NRK - Norge i dag:

 https://tv.nrk.no/serie/norge-i-dag/202301/DVFJ20013123/avspiller#t=10m57s 

Gjengangeren:

https://www.gjengangeren.no/stig-fra-horten-har-overlevd-hjernesvulst-og-hjerteinfarkt-jeg-haper-at-jeg-i-lopet-av-denne-turen-far-trua-pa-meg-selv-igjen/s/5-60-875165 

Fredrikstad Blad:

https://eavis.f-b.no/titles/fredriksstadblad/6098/publications/2468/pages/42 

Veteranpodden:

Veteranmagasinet:

https://www.veteranmagasinet.no/veteraner-over-vidda-et-endringsprosjekt/

 

Ruta vi skal gå: Finse til Rjukan

Ruta vi skal gå kan sees i detalj på ut.no sine sider. Den er merket som krevende, og vi vil ikke overnatte i hytter.

Ønsker du å være med på laget som sponsor?

Vi har allerede skaffet oss noen sentrale sponsorer, men vi ser stadig etter flere. Ønsker ditt firma å bidra med sponsormidler, så ta kontakt med sponsoransvarlig Christian Hansen på epost: veteraneroverisen@gmail.com 

Sponsorer:

 

 


Pris:

Prosjektet er finansiert gjennom prosjektmidler hos NVIO, samt andre samarbeidspartnere i næringslivet, som kommer til å dekke det meste av fellesutstyr, og reisekostnader. Det er en egenandel på 1 000 kr, og det kan måtte være behov for å gå til innkjøpe av noe personlig bekledning basert på hva man har fra før av.

Tidslinje:

  • 30. september: Frist for søknad
  • Oktober: intervjuer, utvalg av kandidater og første samling over nett det vi blir kjent. Vi vil også gi individuell veiledning på treningsoppsett for å jobbe mot målet.
  • November - desember: Fysisk møte for teambuilding
  • Januar - februar: Møter over nett for å se progresjon, samt forberedelser.
  • 24. Februar: Avreise!